Det här kommer för många kanske lite oväntat…men jag har haft några av de tuffaste veckorna i mitt liv. Idag är första dagen på ganska länge som jag känner någon form av motivation till träning. Låter kanske konstigt när jag i vanliga fall älskar träning, lever med den och peppar andra i sin träning. Men livet har liksom gjort en ordentlig vändning för mig (Sara) och visats sig från sin mörka sida. Främsta anledningen är att min familj blivit hårt drabbad av cancer och att jag förlorat min mamma nyligen. Jag väljer att berätta det då jag nu framöver kommer ändra på en del rutiner mm. i min vardag. När något sådant händer så slutar det mesta runt omkring att fungera. Man behöver prioritera andra saker, sörja, vila, gråta och fokusera extra mycket på sin egen hälsa för att faktiskt orka ta sig vidare. Det kommer ta tid men jag vet att det går.

Den andra bidragande faktorn är att jag dragit på mig en sk. ”frozen shoulder” och måste vila från all vanlig styrketräning med överkroppen framöver. När jag fick det här beskedet efter att jag gått med en axel som krånglat sen i somras kändes det som att all motivation rann ur mig. Huuuuuuur i all världen ska jag nu göra när jag tränat styrketräning och crossfit ca 5 dagar i veckan senaste året? Efter ett personligt litet bryt skakade Louise om mig och sa de magiska orden. -Du kan ju anmäla dig till ett lopp! Hon känner mig väldigt väl vid det här laget och jag behövde inte fundera särskilt länge fören jag bestämde mig.

Min julklapp till mig själv blir därför en startplast till Göteborgsvarvet. Läskigt, det blir mitt första lopp någonsin, en halvmara (21,1 km) i maj! Faktum är att jag alltid tänkt att det är omöjligt för mig att springa mer än 1 mil, men sen jag började styrketräna mer intensivt så kom även konditionen och uthålligheten på köpet och 1 mil gick hyfsat lätt. En fantastisk känsla som jag väldigt gärna vill utveckla.

Idag har jag lagt upp ett träningsprogram som sträcker sig under 18 veckor med start i januari. Fram tills dess ska jag försöka komma igång igen med lite lättare löparpass och springa in mig i mina nya skor. Har mest sprungit på löpband tidigare men ska den här vintern försöka mig på att genomföra alla pass utomhus istället.

För ett par veckor sen gav jag mig ut på jakt för att kika på ett par vattentäta löparskor som är mer anpassade för vinterlöpning. Insåg ganska snart att jag inte var så påläst. Beroende på om man ska springa i skogen, på asfalt eller på isiga vägar så var det olika skor som gällde. Egentligen ganska logiskt då underlaget skiljer sig väldigt mycket i konsistens beroende på väder och vart man springer.

Eftersom jag bor i Kungsbacka och i princip granne med Hede Fashion Outlet (gamla Freeport) så började jag med att spana in deras utbud för att se om jag kunde göra några bra klipp. Måste säga att jag blev positivt överraskad när jag kom till Salomons butik som verkligen kan det här med funktion och träning. Fick grymt bra service och satte ihop ett litet bra startkit med underställ och löparjacka samt ett par vattentäta löparskor.

Min tanke är att ni som vill följa min träning fram till loppet i maj ska få ta del av min träning och vad som händer längs vägen. Mitt mål blir att springa på under 2 timmar eftersom det är första loppet jag ställer upp i. Blir det bättre tid än så får det vara en bonus. Kanske är det fler som planerar att träna inför ett lopp och är sugna på att haka på mitt upplägg. Kommentera gärna blogginlägget så vet jag vilka ni är. På sociala medier kommer jag använda hashtaggen #hälsoboostenhalvmara för er som vill söka upp mina löparinlägg.

Nu ska jag snart plocka upp min pappa och ge mig ut på en kvällsrunda innan det blir fredagsmys.