Min hälsoresa

För snart 9 månader sedan fick jag chansen att påbörja 3 månader med Hälsoboosten. Dagen innan vi körde igång tänkte jag ”huuuuur ska jag kunna ta mig ur svackan? Hur ska jag ta mig upp ur socker-/stressätarträsket, prioritera om och få tillbaka träningen i vardagen?” Det kändes faktiskt näst intill omöjligt. Jag hade verkligen tappat allt det där.

Men 18 januari började vi och jag bara bestämde mig för att jodå, det GÅR! Jag hade inrett ett litet minigym i källaren med hantlar, en skivstång, matta och foamroller. I sovrummet stod min roddmaskin och dammade…..fram tills nu. 4 pass i veckan blev det – hemma i källaren när tid gavs. Mest kvällsträning – efter jobb, middag och nattning av barn. Passen var enkla att förstå och roliga att göra. Resultaten i form av starkare kropp och möjligheten att öka vikterna kom ganska snabbt. Efter bara någon vecka hade kroppen ställt om och efter varje träningsfri dag längtade den efter ett nytt pass.

På matfronten handlade dig för mig mest om att rensa, ta bort det där ”onödiga”. Jag har alltid ätit regelbundet: bra frukost, mellanmål och matlådor till jobb. Men i takt med att stressen ökat och träningen minskat det senaste året hade också småätandet och intaget av sötsaker och ”snabbmat” såsom mackor och halvfabrikat ökat.

Under i princip hela Hälsoboostens start- och powerprogram handlade det om 100 % hälsosamt för min del. Jag var där i början inte redo för portioner av 100% njutning. Det var så jag behövde ha det. Jag litade helt enkelt inte riktigt på att jag skulle kunna klara av det. Däremot gjorde jag smarriga, naturliga godsaker till helgen såsom chokladmousse på avokado, dadelbollar osv.

Det krävs planering, vilja och arbete att göra en förändring som denna, och det är inte lätt alla dar – men oftast går det ändå lättare än vad man kanske kan förvänta sig. Jag får ofta frågan om hur länge jag ska följa den här dieten/det här programmet och jag svarar att det här är så jag vill leva mitt liv. Det är ingen diet, det är ett val av en hälsosammare livsstil.

Sex månader har gått sedan jag ”avslutade programmet” men jag har ångat på i samma spår. Numera vågar jag dock gå över gränsen till 100%-njutning mellan varven för jag vet att det inte längre är svårt att hålla min hälsosamma vardag trots att jag gottar till det ibland. En ledig helgdag sätter jag på mig träningskläderna när jag vaknar. Jag vet att jag ska träna någon gång under dagen, men vet inte när chans kommer ges. Har jag kläderna på tar det dock inte mer än 1 minut innan jag kan sätta igång om exempelvis barnen hittar varsin kompis eller är iväg på aktivitet. Lilla källargymmet har vuxit och blivit ett större gym i garaget. När jag häromkvällen fick träningschans först 21.30 på kvällen och jag då gick ut i ett iskallt rum och glatt körde igång insåg jag hur långt jag kommit. Det hade varit så himla lätt att krypa i pyjamas och lägga mig framför TV:n istället – men den tanken slog mig inte. När jag bestämt mig för att träna då blir det så!

Jag älskar känslan av att orka mer och ha kontroll över min kropp och vad jag stoppar i den. Det ger mig styrka både fysiskt och mentalt. Tacksamheten jag känner för Sara och Louise och Hälsoboosten är enorm – jag hade inte varit där jag är idag utan dem. Det handlar inte om så komplicerade saker det här – det är egentligen ganska enkla medel som krävs. Men det handlar om att få rätt verktyg vid rätt tillfälle, tips och råd och peppning på vägen och det har jag verkligen fått! Jag känner också en stor tacksamheten till mig själv som kämpat på och gett mig själv en nystart och chansen till ett piggare, friskare liv.