Att äta lunch på restaurang eller borta kan för en del personer bli mentalt jobbigt. Att ställas inför en massa frestelser och inte veta exakt vad man ska äta innan besöket blir en stressfaktor. Man vill ju inte tappa kontrollen och gå hem med en missnöjd känsla i kroppen när man borde njutit.

Första frågan du ska ställa dig tycker jag är: Är det här ett tillfälle där jag vill välja 100% njutning? Kanske är det en födelsedag, ett julbord med kollegorna eller ett bröllop som du sett fram emot länge och verkligen vill njuta till fullo av. Sköter man kosten perfekt 90% av tiden så har man råd att äta vad man vill de resterande 10% av dagarna på året. Viktigt att bestämma sig innan så man inte bara råkar hamna i 100% njutning helg efter helg och sen både fredag och lördag och till slut är man tillbaks i de gamla fotspåren som man kämpat sig bort ifrån.

Blir det det däremot många luncher ute och restaurangbesök titt som tätt behöver man tänka till. Är ditt mål att uppnå en viktnedgång eller hålla dig viktstabil så gäller det att göra medvetna val hela tiden. Här nedan kommer en liten lista på våra egna tips som kommer guida dig genom dagens luncher och alla frestelser.

Mellanmål innan

När du ska gå ut och äta är det bra att grunda med ett mellanmål ett par timmar innan besöket så att du inte är vrålhungrig när du sätter dig till bords. Det blir garanterat enklare att skippa brödet och tilltugget som serveras innan maten kommer in.

Val av restaurang

Om det finns möjlighet så föreslå vilket ställe ni ska gå till. Kika gärna i menyn innan på nätet då de flesta ger en hint om vilken typ av mat som serveras. Välj ett ställe där du ser att det serveras rena råvaror och varierat tillbehör.

Menyn

Undvik all mat som serveras som en ”röra”, gratäng, soppa baserat på grädde och alla typer av friterad mat samt pastarätter.

Välj rent kött, fisk eller vegetariskt mat där du kan få tillbehöret vid sidan om.

Välj kokt potatis eller rotfrukter istället för pommes frites. Ugnsbakade rotfrukter och potatis som du vet inte badat i olja eller annan sås är likaså ett jättebra val.

Beställ in en extra sallad eller be om extra sallad vid sidan om.

När det gäller sås, be alltid att få även den vid sidan om. Rent generellt är sås en energibehov. Dock finns det restauranger som gör nyttiga såser baserat på grönsaker. En tomatsås är likaså att föredra framför gräddiga såser eller sås av sky.

Hoppa över brödet och tapenaden som ibland serveras före maten.

Buffé

Många lunchställen erbjuder idag buffé på sin meny. Här gäller det att ha tungan rätt i mun och välja rena råvaror utan röror och olja. Även om det är fritt att ta flera gånger så håll dig till en tallrik, ta inte om även om det ingår eller är jättegott.

När du komponerar tallriken så satsa på att först fylla tallriken med grova grönsaker, välj sen en proteinkälla och avsluta med kolhydraterna, t.ex bönor, linser, quinoa, fullkornsris, bönpasta, potatis eller andra korn. På många restauranger kan man även lägga till ägg och keso. Ett perfekt val som kommer öka mättnadskänslan. Toppa gärna salladen med någon matsked fröer eller nötter.

Dryck

Alla alkoholhaltiga drycker innehåller mycket energi. Går man ut och äter en kväll och vill ta ett glas vin så se till att det är ett riktigt gott om du vill unna dig 100% njutning. Undvik all läsk och saft. Välj helst vatten, antingen naturellt eller med kolsyra. Kaffe och te är självklart ok efter maten.

Efterrätt

Om du väljer att lyxa till det med en efterrätt så satsa på en pralin av mörk choklad, en fruktsallad eller en sorbet.