Vill du överleva advent utan en massa onödigt socker och vitt mjöl så har vi lösningen! Bjud in vännerna på en hälsosam adventsfika och njut av julens alla goda smaker och kryddor. Dessa recept passar perfekt både som mellanmål och fika.

Mellanmålsmuffins med saffran

Recept:

(8-9 muffins)

1 dl fiberhavregryn
1 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 påse saffran (0,5 g)
3 ägg
1 mosad banan
2 msk mjölk
1 msk honung eller dadelsirap
4 hackade dadlar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sen de blöta ingredienserna. Skär dadlarna i små tärningar och fördela i muffinsformarna. Lägg gärna muffinsformarna i en muffinsplåt så att de håller sig fina i formen. Då muffinsen innehåller lite fett till skillnad från vanliga muffins kan de fastna lite i pappret. Använd gärna silkonformar om du har det. Häll smeten i muffinsformarna och använd en gaffel för att röra om lätt så att smeten rinner ner mellan dadelbitarna. Tryck ner 2 valnötter i varje muffins. Grädda sen i ugnen i ca 15 minuter.

Vill man göra muffinsen lite matigare kan man ta bort dadlarna och istället blanda ner finrivna morötter i smeten som ger en saftig känsla. Då är det lagom med en liten morot till en sats.

 Raw pepparkaksbollar

Recept:

1 dl mandel
1 dl solrosfrön
1 dl havregryn
10 färska urkärnade dadlar
2 msk kaffe
1 msk pepparkakskrydda
ca 1 msk vatten (för att få en bra konsistens på degen)
kokos (att rulla dem i)

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en mixer. Forma till bollar i önskad storlek. Rulla dem i kokos. Äts med fördel kalla.