Gröt är för många trist och har kanske sett ut på samma sätt sen du var liten. Men, jag skulle vilja påstå att gröt är något som går att experimentera med och variera i det oändliga. Jag tycker det är dags att ge den hederliga havregrynsgröten en nystart och göra gröten till frukostbordets vinnare.

Gör man en bra grötmix så får man på ett smidigt sätt i sig både protein, fett och kolhydrater. Och det bästa av allt är att det bara är att tillsätta vatten och koka upp eller värma i mikron- vips så är frukosten klar på någon minut!

Recept:

(ca 15 portioner)

10 dl havregryn (välj glutenfria om du inte äter gluten)
3 dl dinkelflingor (kan uteslutas om du inte äter gluten)
3 dl boveteflingor
3 dl tranbär (eller andra torkade bär)
2 dl hasselnötter (passar även bra med mandel)
2 dl linfrön
1 msk vaniljpulver

Gör så här:

Mät upp alla ingredienser och lägg dem i en stor burk. Hacka gärna nötterna så att de sprids ut bättre i grynblandningen.
När gröten ska tillagas tar du ca 1 dl grötmix och tillsätter 2-2,5 dl vatten. Om du kokar på spisen så glöm ej att röra under tiden. Det räcker att koka gröten ett par minuter.
Vill du göra gröten i mikron så värm 1 minut åt gången och rör om. Lagom att värma den på ca 600 w i totalt 2 minuter. Tillsätt mer vätska om du vill ha den lösare i konsistensen.

Om du vill ha en komplett frukost så ät ett ägg tillsammans med gröten.